سوئیچ وسیله ای در شبکه کامپیوتری است که دستگاه های دیگر را به یکدیگر متصل می کند. کابل های داده چندگانه به یک سوئیچ وصل شده اند تا ارتباط بین دستگاه های مختلف شبکه را امکان پذیر کند. سوئیچ ها با انتقال یک بسته شبکه دریافتی تنها به یک یا چند دستگاهی که بسته برای آنها در نظر گرفته شده است، جریان داده را در سراسر شبکه مدیریت می کنند. هر دستگاه متصل به یک سوئیچ را می توان با آدرس شبکه آن شناسایی کرد و به سوئیچ اجازه می دهد تا جریان ترافیک را هدایت کند و امنیت و کارایی شبکه را به حداکثر برساند.
در واقع سوئیچ شبکه یک پل شبکه (Bridge) چند پورت است که از آدرس های فیزیکی ( MAC ) برای ارسال داده ها در لایه پیوند داده (لایه 2) مدل OSI استفاده می کند. برخی از سوئیچ ها همچنین می توانند داده ها را در لایه شبکه (لایه 3) با اضافه کردن عملکرد مسیریابی ارسال کنند. چنین سوئیچ هایی معمولاً به عنوان سوئیچ های لایه 3 شناخته می شوند.
روتر دستگاهی است که دو یا چند شبکه سوئیچ بسته بسته یا زیرشبکه را به هم متصل می کند. این دو کارکرد اصلی را انجام می دهد: مدیریت ترافیک بین این شبکه ها با ارسال بسته های داده به آدرس های IP مورد نظرشان و اجازه دادن به چندین دستگاه برای استفاده از یک اتصال اینترنتی.
روترها و سوئیچ ها هر دو دستگاه های اتصال شبکه هستند. روترها در لایه شبکه کار می کنند و مسئول یافتن کوتاه ترین مسیر برای یک بسته در سراسر شبکه هستند، در حالی که سوئیچ ها دستگاه های مختلف را در یک شبکه متصل می کنند. روترها دستگاه ها را در چندین شبکه متصل می کنند.
تفاوت اساسی سویچ و روتر : روتر اتصال شبکه های مختلف (با رنج آدرس های متفاوت
IP ) به طور همزمان است و در لایه شبکه کار می کند، در حالی که سوئیچ اتصال دستگاه های مختلف را در یک شبکه را میسر میکند و در لایه پیوند داده کار می کند( سویچینگ).
نکته : سویچ های لایه سوم که میتوانند بسته های اطلاعاتی را بین دو یا چند شبکه با آدرس های IP مختلف جابجا کنند در واقع کار روتر را انجام میدهند (روتینگ) .
از جمله خدمات شبکه های کامپیوتری که واریان شبکه گستر به شما ارائه می دهد نصب و راه اندازی انواع سویچ و روتر در شبکه سازمان شماست .